joi, 3 noiembrie 2016


Care este vârsta optimă pentru a-i pune aparat dentar copilului?


O dantură sănătoasă, corect poziționată și îngrijită îi va oferi copilului mai multe motive de a zâmbi, iar părinților siguranța că acesta va crește sănătos și frumos. Alinierea defectuoasă a dinților este o problemă destul de frecventă la copii, dar ea se poate corecta prin purtarea unui aparat dentar

Pe lângă aspectul inestetic al dinților strâmbi, mai există și alte semne care îți pot sugera că cel mic are probleme cu dinții și necesită cel puțin un consult la medicul ortodont, dacă nu neapărat un aparat dentar:
-mestecă și mușcă cu greutate,
-suferă de bruxism (scrâșnește dinții, mai ales noaptea),
-se aude cum pocnește mandibula când mestecă sau deschide gura,
-își mușcă des obrajii,
-nu poate respira decât cu gura deschisă.
Inainte de consultație este foarte important să te asiguri că iei cea mai bună decizie pentru copilul tău. Alege o clinică unde există departament specializat în ortodontie, cu cele mai potrivite cure de stomatologie pentru copii, cu personal instruit în comunicarea cu micuții pacienți, cu ambientul creat special pentru ca ei să se simtă în largul lor și să nu dezvolte frică față de cabinetul stomatologic. 
În general, prima vizită se face la un specialist în stomatologie generală, care va examina dantura copilului, va trata și rezolva eventualele carii și îl va învăța despre igiena bucală. Dacă există semne ale unei dezvoltări anormale, dentisul te va îndruma către un specialist ortodont. Numai un specialist ortodont poate aprecia dacă este nevoie de tratament sau dacă sunt șanse de echilibrare spontană și tot el este cel care aplică și aparatele.

Deși mulți părinți nu consideră că este necesar ca cei mici să fie consultați înainte ca procesul de schimbare a danturii să fie complet, problemele ortodontice pot fi rezolvate chiar și în această perioadă, pentru că evaluarea ortodontică timpurie îi va aduce copilului un tratament mult mai ușor, anumite probleme putând fi eliminate cu ușurință, fără a fi necesară purtarea unui aparat dentar timp îndelungat. Evaluarea timpurie a poziției dinților permanenți și a celor de lapte îi va permite medicului să depisteze din timp problemele care necesită o rezolvare prin tratament ortodontic.
Dacă observi defecte ale dinților de lapte, cum ar fi: unul sau mai mulți dinți permanenți nu sunt bine aliniați, maxilarul sau mandibula este ,,în afară” sau dimpotrivă, ,,înăuntru”; trebuie să duci copilul neîntârziat la un stomatolog. Pozitia dinților poate fi corectată la orice vârstă, dar cele mai bune rezultate se obțin în perioada când oasele copilului sunt încă în creștere. Primul control trebuie făcut cam pe la vârsta de 6 -7 ani, dar corecția poate fi începută, în mod excepțional, și de la 5 ani. A aștepta până la erupția tuturor dinților definitivi sau până la terminarea procesului de creștere, poate conduce la dificultăți în corectarea anomaliilor (dinți malpoziționați, supranumerari, la dificultăți de vorbire sau la dezvolatrea unor probleme dentare mult mai grave).

Un zâmbet frumos înseamnă dinți sănătoși, perfect aliniați, asemeni șiragurilor de perle. Purtarea unui aparat dentar la vârsta optimă nu ajută doar la crearea unui zâmbet impecabil și la dezvolatrea sănătoasă a copilului, ci reprezintă și o modalitate eficientă de reducere a timpului și costurilor tratamentelor ulterioare.
Începe, așadar, cu o programare la cabinetul de stomatologie Cris Smile din București pentru reabilitarea și înfrumusețarea danturii copilului tău, cu garanția unor servicii și tratamente fără durere. Profită și tu de oferta limitată din luna noiembrie pentru un aparat dentar mobil dar și pentru a beneficia de un tratament de ortodontie de specialitate.

Un comentariu: